GroenLinks Nieuwegein
Nieuwsbrief GroenLinks Nieuwegein - Juli 2013
Verschijnt te hooi en te gras
Beste leden van GroenLinks Nieuwegein,
Politiek gezien is het reces aangebroken, maar zoals jullie wellicht al gemerkt hebben aan de toename in mails, is de afdeling druk bezig met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Er zijn 3 commissies in het leven geroepen voor de campagne, het progamma en natuurlijk de kandidaten. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website:
http://nieuwegein.groenlinks.nl/node/99786
Met al deze activiteiten zijn we dan ook erg blij dat zowel bestuur als fractie weer compleet zijn. In de ALV van februari j.l. zijn Cora Coster als voorzitter en Hans van Beek als secretaris in het bestuur gekozen. Hierdoor zijn naast Jan Willem Knop als penningmeester de bestuursfuncties weer gevuld.
Ook de fractie is weer op volle sterkte. Corrie van Rooijen is na een ziekteverlof van 3 maanden weer teruggekeerd.
In deze nieuwsbrief een kort overzicht van de activiteiten van het laatste half jaar, zowel van de fractie als het bestuur.
Heb een goede zomer!
Vergeet ons ook niet op te zoeken op onze
Facebook pagina: Ben je actief op Facebook, word hier dan vooral lid van d.m.v. een druk op de 'Vind ik leuk' knop! Je ontvangt dan de nieuwtjes uit fractie en bestuur direct in je tijdlijn. Daarnaast brengt het je makkelijker in contact met medeleden.
Mocht onderstaand overzicht niet goed leesbaar zijn, ga dan rechtstreeks naar de website voor het overzicht
Met hartelijke groet,
Namens bestuur en fractie van GroenLinks Nieuwegein
Cora Coster, bestuursvoorzitter
Erna Kotkamp, fractievoorzitter
GroenLinks Nieuwegein redt Populierenbos Blokhoeve

De laatste raadsvergadering op 26 juni had een overvolle agenda, maar een belangrijk punt was de behandeling van het zogenaamde bestemmingsplan Blokhoeve.
In een bestemmingsplan wordt vastgelegd wat precies de bestemming van een gebied(je) is, zoals groen of woningen. Maar ook wordt hierin vastgelegd waar het mogelijk is winkels of horeca toe te staan. Een belangrijk document dus.
Het bestemmingsplan Blokhoeve was vooral wat behoudend, dit betekent dat de huidige bestemming en functies in principe hetzelfde blijven. Een belangrijke uitzondering was echter de bestemming verkeer langs het populierenbos bij de trambaan. De bedoeling hiervan is dat hier een wandelpad zou komen. In eerste instantie leek dit niet bezwaarlijk totdat duidelijk werd dat om dit wandelpad aan te leggen 30 meter van het bos gekapt moet worden voor veiligheidsredenen. Dit zou de halvering van het bos betekenen en erger omdat hiermee de kwetsbare bomen uit het midden nu aan de rand zouden komen te staan. Met het grote risico dat deze snel zouden omvallen en daarmee eigenlijk het hele bos zou kunnen verdwijnen.
Samen met omwonenden die dit ook niet wilden, IVN en de Vogelwacht heeft de fractie succesvol gelobbyd om een amendement aangenomen te krijgen om dit voetpad te schrappen.
Ledenbijeenkomst over en in Fort Vreeswijk

Op 28 mei 2013 heeft een bijeenkomst voor de leden plaatsgevonden met als belangrijkste onderwerp “Bewonersparticipatie”. Op deze avond is het onderwerp toegelicht door Monique de Beer, lid van GroenLinks, aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk (behoud van het buurthuis/gezondheidscentrum Fort Vreeswijk). Monique geeft leiding aan een projectgroep die een studie verricht naar de haalbaarheid van het behoud van Fort Vreeswijk en het dorpshuis in zelfbeheer.
Behoud het groen van park Oudegein

In mei speelde de discussie in de raad over het bouwen aan de Helmkruid, direct aan de rand van Park Oudegein. De fractie van GroenLinks was en is hier erg op tegen, omdat hiermee oa parkeerdruk en verkeer toeneemt dat schadelijk voor het park is. Maar nog belangrijker is dat hiermee het eerste afkavelen van Park Oudegein begint en dit de deur openzet voor verdere bebouwing in het Park. Als de huidige rand wordt bebouwd, is straks de nieuwe rand aan de beurt tot er niks meer van over is. Tijdens de raad heeft fractievoorzitter zich hier dan ook heftig tegen verzet. Helaas is met een hele kleine meerderheid van PvdA, CDA, VVD en D66 het voorbereidingsplan toch goedgekeurd. Begin 2014 zal een tweede besluit genomen moeten worden. Gezien de weerstand tegen het plan vanuit de Nieuwegeinse samenleving hoopt de fractie dat het dan alsnog niet door zal gaan.
Nieuwegein en de wijzigingen in het sociale domein
Een belangrijk onderwerp dat voortdurend op de agenda staat, zijn de zogeheten decentralisaties. Deze decentralisaties gaan over:
- De AWBZ en WMO: vanaf 2015 wordt de gemeente ipv de landelijke overheid verantwoordelijk voor ondersteuning, begeleiding en verzorging van hun inwoners)
- Participatiewet (voorheen Wet Werken naar Vermogen): vanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de (sociale) werkvoorziening van hun inwoners en de uitkeringen.
- Jeugdzorg: Vanaf 2014 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de Jeugdzorg, voorheen een taak van de provincie.
Dit is dus van grote invloed op de financiën en verantwoordelijkheid van een gemeente en een onderwerp waar raad, college en ambtenaren voortdurend over van gedachten wisselen met elkaar. Dit gaat echter niet altijd op een manier waar GroenLinks Nieuwegein blij mee is.
GroenLinks wil duurzame en levendige stadshuishal

In maart werd duidelijk dat fairtrade en biologische lunchroom Fair’s zou verdwijnen uit het Stadshuis. De fractie maakte zich hier zorgen over en niet alleen vanwege het verdwijnen van het Fair’s zelf, maar ook omdat het Stadshuis steeds stiller wordt. Toen het Stadshuis gebouwd werd, was het namelijk de bedoeling dat het het kloppende hart van de stad zou worden waar allerlei maatschappelijke activiteiten zouden worden gehouden. Hier is echter weinig van terecht gekomen. Door middel van het stellen van vragen hierover wilde de fractie het college laten zien dat hier nog steeds veel belang aan wordt gehecht. In antwoord op de vragen reageerde het college positief en zal hier de nodige inspanning voor gaan verrichten.
En om zelf het goede voorbeeld te geven, organiseerde fractievoorzitter Erna Kotkamp met een aantal andere raadsleden op 8 maart, Internationale Vrouwendag, een discussieavond over vrouwen en lokale politiek.
Fractie pleit voor kortere verkoopperiode van vuurwerk

2013 begon met veel media aandacht voor het vuurwerkmeldpunt dat 15 lokale fracties, waaronder Nieuwegein, in het leven hadden geroepen. Bij het meldpunt kwamen ook voor Nieuwegein veel meldingen binnen over vuurwerkoverlast rond oud en nieuw. Op basis van deze meldingen maakte de fractie een rapport met een aantal aanbevelingen om de vuurwerkoverlast te voorkomen en bood dit rapport aan de burgemeester aan.
Lees meer over het vuurwerkmeldpunt en het rapport op de website: